Fereastra de mansarda – cele mai bune geamuri

ferestre la mansarda

Daca v-ati hotarat sa transformati podul intr-un spatiu de locuit sau daca acest lucru este deja prevazut in proiect, cu siguranta ati facut o alegere foarte buna, pentru ca astfel veti folosi intreaga suprafata construita a casei. Aceste spatii, tocmai prin atipicul lor, va pot oferi confortul si intimitatea unei oaze de liniste, mai ales ca pot primi orice tip de functiuni: dormitor, living, studio, chiar si un apartament complet. Pentru a lumina si ventila natural aceste incaperi puteti opta pentru lucarne, care insa necesita materiale suplimentare si multa manopera, sau pentru ferestre de mansarda, acestea avand avantajul ca pot fi montate pe acoperisul existent prin simpla decupare a acestuia. Dar, inainte de a ajunge aici, e bine sa cunoasteti cateva criterii obligatorii pentru ca spatiul sa fie locuibil.

Un pod locuibil trebuie sa aiba inaltimea in zona centrala de minimum 2,30 m, iar dimensiunile in plan si panta sa permita acoperirea colturilor inaccesibile de la baza acoperisului, fara ca spatiul sa devina prea mic. Hidroizolarea corecta este in mod evident cea mai importanta, dar pentru a asigura un climat corespunzator, acoperisul trebuie izolat termic, cea mai buna solutie fiind placile de vata minerala asezate intre capriori. Ele asigura in acelasi timp o buna izolare fonica si siguranta la incediu. Calitatea spatiului obtinut nu mai depinde acum decat de alegerea materialelor, de pozitionarea si de dimensionarea ferestrelor de mansarda.

Elementele componente ale unui geam pentru acoperis (mansarda)

Fereastra de mansarda este realizata, in linii mari, pe aceleasi principii ca o fereastra obisnuita, dar trebuie sa ofere protectie maxima impotriva infiltrarii apelor meteorice. Acest lucru este realizat cu ajutorul ramelor de etansare, esentiale pentru buna functionare a ferestrei. Tipul si dimensiunile ramei depind de tipul invelitorii – sindrila, tigle, tabla sau tabla ondulata. Ele sunt realizate din materiale rezistente la coroziune (cum ar fi: aluminiu, zinc sau cupru) si la conditii meteorologice nefavorabile, iar partile lor laterale sunt prevazute cu garnituri de etansare. In plus, puteti opta pentru solutia jgheaburilor de scurgere, care inconjoara fereastra de mansarda si usureaza scurgerea apei. Rama are si rolul de a elimina erorile de montaj si de a usura imbinarile cu hidroizolatia si folia anticondens ale acoperisului. E bine sa realizati o termoizolare de jur imprejurul ramei, pentru a evita formarea unor punti termice. Inlocuirea invelitorii dupa montarea ferestrei nu este necesara decat in cazul in care este degradata.

Captuseala interioara, indiferent de materialele alese, e bine sa o realizati in pozitie orizontala, la partea superioara a ferestrei, si verticala, la partea inferioara. In felul acesta veti avea asigurata o distributie eficienta a luminii in incapere si o cantitate mai mare decat in cazul captuselii perpendiculare pe panta acoperisului.

Tocul ferestrei poate fi din PVC (ideal pentru incaperi cu umiditate ridicata, in care posibilitatea formarii condensului este mai mare), dar pentru a evita aceasta problema, trebuie sa fie termoizolat (de obicei cu polietilena expandata in grosimi de pana la 1,5 cm). Pentru dormitoare sau camere de zi, lemnul este insa un material mai potrivit si foarte rezistent, daca a fost tratat corect (uscat, finisat prin tratare antifungicida si aplicarea unor straturi de lac).

In ceea ce priveste cerceveaua (partea mobila a ferestrei), exista mai multe tipuri de deschidere pentru care puteti opta: articularea mediana are avantajul rotirii cu aproape 180o, ceea ce permite intretinerea foarte usoara. Datorita pozitiilor in care se poate fixa, acest tip de deschidere ofera siguranta impotriva accesului copiilor. Articularea in partea superioara, potrivita unui acoperis cu panta mica, este cea care poate oferi o priveliste neingradita. Tipul de deschidere si pozitia manerului de actionare este indicat sa le alegeti in functie de pozitia ferestrei, astfel incat aerisirea sa fie simpla si eficienta.

Geamul trebuie sa fie dublu, cu un strat de aer inert care imbunatateste termoizolarea. Grosimea geamului, de la 4 la 16 mm, este aleasa in functie de dimensiunea ferestrei. Factorul Low-E (o pelicula de oxizi metalici depusa pe sticla), este cel care micsoreaza pierderea de caldura prin radiatie cu pana la 96%.

Inainte de a alege firma producatoare, este bine sa luati in considerare aceste aspectele. Bineinteles, la fel de important este sa cunoasteti posibilitatile oferite de podul dumneavoastra, mai ales in cazul unei conversii dintr-un spatiu de depozitare intr-unul de locuit. Asa ca, odata ce ati ales si culoarea potrivita a ferestrei, nu va mai ramane decat sa va bucurati de intimitatea si lumina naturala a acestor spatii neconventionale.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *