Stil de viata eco

case ecologice

Perceput mai degraba ca un trend, viata eco stimuleaza creativitatea si invita la economia de energie si cea a resurselor financiare. Iar daca vrei sa urmezi tendintele eco vei incepe incetul cu incetul sa iti amenajezi o casa ecologica dotata cu mobilier netratat cu uleiuri sau vopseluri periculoase, covoare ‘eco friendly’, vesela reciclata si decoratii ecologice. De asemenea, vei folosi produse biodegradabile, haine si cosmetice eco, vei cauta surse alternative de energie si vei achizitiona si un vehicul nepoluant.

Miscarea eco deja a inceput sa se contureze in Bucuresti. Primul semn este chiar migratia bucurestenilor catre periferie, cumparand case la tara, unde aerul este curat si unde este mult mai putin zgomot. Insa e cale lunga pana cand vom vedea efectele unui stil de viata eco si in Romania. Spre exemplu, vestea buna conform careia vom putea cumpara masini nepoluante si in tara noastra este umbrita de faptul ca bietanolul – combustibilul obtinut din cereale si plante – nu se gaseste in Romania…

Stilul eco ne ofera o alta perspectiva asupra lucrurilor cu care ne inconjuram, asupra lucrurilor pe care le aruncam la cosul de gunoi si asupra respectului fata de natura, fata de noi insine. In pofida progresului tehnologic, produsele ecologice au adus natura in casa omului si au dat o noua valoare esteticului.

Eco decoratiuni

Cel mai adesea, natura este sursa de inspiratie a designerilor, chiar si a celor care au o pasiune pentru obiectele luminoase. Conservarea unei frunze prin scufundarea in minerale irizante va transforma lumina noptii intr-o captivanta opera de arta.

Iar daca bibelourile au disparut din casele moderne, efectul grafic a fost inlocuit de boluri, vaze si ‘gadgeturi’ cu un design din ce in ce mai interesant.

O alternativa eco ar fi bolurile create din fructe si legume. Inca din tinerete Margaret Dorfman s-a folosit de coaja de ou pentru a realiza coliere si de ghinda pentru confesctionarea nasturilor. In prezent, Dorfman lucreaza in studioul din Oklahoma la niste boluri unice, realizate din fructele si legumele proaspete, cu un design extreme de atractiv. Textura lor aminteste de pergamentele medievale, desi sunt facute din papaya, zucchini sau curmal japonez uscat, taiat si modelat timp de 10-14 zile.

Recilat = chic

Daca la noi gasim gunoaie pe strada, cei mai inteligenti au colectat gunoiele, si-au folosit creativitatea si le-au transformat in produse decorative si, totodata, practice. Majoritatea oamenilor inteleg prin recilare cutii de bere, sticle de plastic si ziare. Insa reciclarea unor astfel de produse dau nastere celor mai neasteptate creatii ale imaginatiei.

Este fascinant modul in care artizanii creeaza diverse lucruri din produse reciclate. Ambalajele de ciocolata, cele de bomboane, pungile, dar si cheitele cutiilor de bere sau de suc devin ‘eco chic’ in mana profesionistilor din industria modei.

Spre exemplu, Christian Dior adora Juicy Fruit. Reciclarea ambalajului delicioaselor bomboane a dus la conceperea unor genti foarte colorate, ale caror manere sunt realizate din piele reciclata, iar eticheta afiseaza cu mandrie ‘100% recicled wrappers’.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *