Amplificarea spatiului

amenajarea-spatiului-din-casa

Nu de putine ori, cei care locuiesc la bloc se confrunta cu lipsa spatiului. Incaperile de dimensiuni reduse ale apartamentelor nu ofera suficient confort si libertate de miscare, iar corpurile de mobilier asezate in aceste spatii, si asa limitate, nu fac decat sa aglomereze si sa reduca suprafata locuibila.


Ce culori sa folosim in casa noastra?

Este stiut faptul ca alegerea si distribuirea culorilor au un rol foarte important in orice tip de amenajare. Nu mai este de mult un secret ca albul ajuta la amplificarea spatiului, o camera zugravita in aceasta culoare dand senzatia ca este mai mare si mai luminoasa.

Acelasi lucru este valabil si in cazul culorilor pastelate sau al celor neutre, in tonuri deschise. In schimb, culorile inchise absorb lumina, motiv pentru care nu este recomandata repartizarea lor la nivelul peretior, cu atat mai putin pe suprafata tavanului. Un plafon vopsit intr-o culoare inchisa sau aprinsa va conferi greutate partii superioare a incaperii si o va face sa para mai putin inalta.

Pentru a induce la nivel vizual ideea de inaltime, puteti aplica pe tavan aceeasi nuanta folosita pentru finisarea peretilor, cu conditia sa fie deschisa ca tonalitate.

Adaugarea unor baghete decorative sub tavan, la baza superioara a peretilor, pentru a contura perimetrul interiorului, nu face decat sa reduca inaltimea camerei. In cazul apartamentelor mici, va recomandam sa utilizati aceeasi gama cromatica in fiecare functiune sau cel putin in cele care comunica, pentru a mentine unitatea vizuala.

Nu uitati! Pentru un efect de amplificare spatiala, axati-va pe alb sau culori pastelate, pe care distribuiti-le atat la nivelul peretilor, cat si la cel al mobilierului, mai ales daca acesta are dimensiuni dominante.

Oglinzi si suprafete reflectante

Oglinzile au rolul de crea o iluzie optica de amplificare si adancire a spatiului. Pozitionate direct pe pereti sau aplicate pe mobilier, acestea au un efect mai pronuntat daca sunt de dimensiuni mari. Inramate sau decupate in diferite forme, pentru a decora usile corpurilor de mobilier, ele maresc vizual spatiul, insa nu trebuie amplasate fata in fata, deoarece efectul se va anula.

Suprafetele metalice au si ele capacitatea de a reflecta formele din decor si lumina, creand senzatia de spatialitate. Fie ca este vorba despre platouri, vaze, picioare de mobilier sau lampadare, alegeti materiale metalice care sa propage lumina. Acelasi efect il are si sticla, care, pe langa transparenta, reflecta lumina.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *