Ce este designul interior si cum te poate ajuta el?

Daca nu va place un anumit stil muzical, daca teatrul va plictiseste sau daca nu va atrag operele de arta, le puteti evita aproape intotdeauna. Arhitectura, insa, este diferita. Un proiect prost gandit va afecta vietile multor oameni in mod constant si pentru o perioada lunga de timp. In cazul interioarelor, acest efect este si mai amplificat. 

Omenirea petrece din ce in ce mai mult timp in interior, ceea ce are un impact direct asupra bunastarii si sanatatii noastre. In perioadele de pensionare obligatorie, ca in cazul pandemiei actuale de Covid-19, ne dam seama cat de importante sunt spatiile interioare pentru bunastarea noastra si chiar pentru prevenirea bolilor. Proiectarea unui mediu interior este o responsabilitate uriasa pentru un profesionist. 

Un designer de interior trebuie sa planifice, sa cerceteze, sa coordoneze si sa gestioneze aceste proiecte pentru a obtine un mediu adecvat, sanatos si placut din punct de vedere estetic pentru persoanele care folosesc spatiul respectiv. 

Dar ce este, de fapt, designul interior?

Nu de putine ori, designul interior este confundat cu decorarea – o conceptie gresita care vine incarcata cu o serie de prejudecati si neintelegeri. Alegerea acoperirilor, culorilor si finisajelor este, de fapt, un aspect important al designului interior. Dar nu este singura sa caracteristica.

In primul rand, este esential sa intelegem comportamentele si dorintele utilizatorilor pentru a crea spatii functionale si placute din punct de vedere estetic. Organizarea miscarii este un punct de plecare, care poate fi realizat prin manipularea de baza a amenajarii. 

Aceasta divizare a spatiului poate fi realizata prin pereti, dar si prin mobilier si chiar prin obiecte. In acelasi timp, amenajarea interioara trebuie sa acorde atentie conditiilor de confort (fie ca este vorba de conditii termice, de iluminat sau acustice), precum si ergonomiei, care dicteaza cele mai bune dimensiuni pentru mobilier si obiecte. 

In cele din urma, specificarea acoperirilor si a materialelor constituie partea cea mai vizibila si superficiala a designului interior, dar nu este mai putin importanta. Aceasta nota finala compune fata proiectului, transmitand viziunea designerului, precum si dorintele si nevoile utilizatorilor.

Pentru a dezvolta o buna amenajare, designerul de interior trebuie, desigur, sa ia in considerare standardele de accesibilitate, caile de evacuare in caz de incendiu si dimensiunile minime ale camerelor. Exista o mare cantitate de literatura care delimiteaza dimensiunile adecvate pentru fiecare tip de utilizare a spatiului.

Pentru a realiza o buna amenajare, designerul de interior trebuie, bineinteles, sa ia in considerare standardele de accesibilitate, caile de evacuare in caz de incendiu si dimensiunile minime ale incaperilor. 

Aceasta include ferestre bine plasate pentru a asigura lumina si ventilatie atat pentru turele de zi, cat si pentru cele de noapte, precum si o ruta de evacuare care sa nu fie obstructionata. Apoi, exista si cerintele din industrie care impun rampe pentru scaune cu rotile sau alte mijloace de intrare pentru oaspetii cu dizabilitati, si este important sa va asigurati ca intrarile si iesirile sunt iluminate in mod corespunzator.

Cum influenteaza mobila un proiect de design interior?

Fie ca este fixa sau mobila, mobila influenteaza in mod direct calitatea oricarui proiect de interior. Este sarcina designerului sa se asigure ca alegerile specificate in proiect vor favoriza functionarea curenta a spatiului, asigurandu-se ca nu vor afecta preocupari elementare precum circulatia.

In special (dar nu numai) atunci cand vine vorba de spatii mici – care devin din ce in ce mai mici – atentia la alegerea fiecarei piese de mobilier este primordiala. Din acest motiv, in multe cazuri, este adesea mai eficient sa se proiecteze elemente unice pentru a utiliza cat mai eficient fiecare centimetru patrat. 

Mobilierul flexibil, care se potriveste impreuna (cum ar fi bancile stivuibile); care se pliaza (cum ar fi mesele pliabile); care creste/diminueaza in dimensiune sau care poate fi folosit pentru functii duble (uneori un dulap, alteori o partitie interioara, de exemplu) este vazut ca fiind viitorul industriei mobilei.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *