Se spune ca un iluminat reusit este acela care nu se remarca, nu atrage atentia asupra lui, ci pune in valoare decorul din care face parte. Iata sfaturile noastre pentru un iluminat care isi indeplineste atat de bine multiplele roluri, incat… nici nu se observa!
Dar mai intai sa vedem cum putem utiliza la maximum…
Lumina naturala din casa ta
Pentru a accentua lumina primita din exterior, exista cateva trucuri pe care va invitam sa le incercati.
Se stie ca oglinzile amplifica lumina, motiv pentru care este bine ca acestea sa se regaseasca intr-o zona in care va este de folos aportul luminii naturale. Mai exact, cel mai indicat este sa le pozitionati vizavi de ferestre sau in locuri usor de valorificat, precum usa incaperii.
Alegeti pentru perdele texturile care difuzeaza lumina, ca voalul, organza, muselina. Mobilati incaperea sau decorati spatiul cu elemente din sticla si metal, care sunt foarte receptive la lumina naturala.
Incercati o decorare in culori pale, chiar si in cazul mobilei si covoarelor. Decupati, daca este cazul, spatiul de sub fereastra si inlocuiti-l cu geam sau caramizi de sticla.
In ceea ce priveste iluminatul artificial, in alegerea modului de iluminat, a pozitionarii corpului si a dialogului dintre variatele tipuri trebuie sa tineti cont de trei criterii esentiale: functionalitate, atmosfera creata si armonia.
Functionalitatea unui decor de vis
Desigur ca functiunile iluminatului sunt greu de separat de destinatiile camerei; cele doua trebuie tratate unitar. intr-o incapere veti avea nevoie sa iluminati sau sa puneti in valoare anumite portiuni cu rol precis (lectura, munca de birou, servirea mesei, evidentierea unei decoratiuni). Apoi, va exista, desigur, si un iluminat general, care sa acopere necesitatile intregii camere. Pentru un birou, veti avea nevoie de un spatiu de lucru si lectura, lucru pe computer etc., pe care il veti accesoriza cu lampi speciale, cu intensitate mai mare, sau cu un lampadar strategic amplasat. Pentru iluminatul general al camerei, puteti apela la o lustra sau plafoniera.
Iluminatul general al bucatariei va fi asigurat de becuri de intensitate mare. Tot aici este nevoie si de un iluminat specializat in zona blatului de lucru si a lavoarului. in acest sens, spoturile sunt cele mai indicate, fie ca sunt incastrate in mobilier, fie ca sunt prinse in tavan.
In cazul dining-ului, iluminatul trebuie sa fie suficient, dar nu agresiv, si mai ales omogen, pentru a nu arunca umbre asupra mesenilor. Daca masa se afla intr-un colt al camerei, aceasta poate fi luminata cu ajutorul aplicelor, lampadarelor sau lampilor asezate pe mobila din vecinatate. De asemenea, iluminatul poate fi asigurat de suspensii coborate deasupra mesei, cu fascicol larg.
Daca in living se afla o canapea mare, veti avea nevoie de lampi la ambele capete ale acesteia sau de aplice montate deasupra ei si, desigur, de o lustra cu mai multe surse de lumina pentru iluminatul general.
In dormitor, lumina va fi mai soft; o posibilitate adesea folosita in designul contemporan este asezarea a doua aplice sau scafe pe peretele cu patul, ambele alegeri directionand lumina spre punctele de interes.
Atmosfera pentru o ambianta uimitoare
In afara functiunilor practice pe care le indeplineste, iluminatul influenteaza foarte mult atmosfera unei camere.
Sa ne gandim numai la „cantitatea” de lumina primita. O camera luminoasa pare mai confortabila, mai placuta, mai vesela. O incapere mai intunecata da senzatia unei intimitati sporite, pare mai romantica. Ambele modalitati de iluminare au atuuri si ofera un farmec special, astfel incat trebuie folosite in egala masura. Este bine sa invatam sa jonglam cu aceste posibilitati si sa le aplicam atunci cand este cazul. De exemplu, intr-un birou nu ne ajuta prea mult penumbra; chiar daca incaperea este ceva mai intunecoasa, trebuie sa-i asiguram un iluminat puternic, pentru a putea lucra. Daca este vorba despre o cina, dining-ul trebuie sa beneficieze de o lumina mai soft; o combinatie de lampi si lumanari poate fi in acest caz foarte potrivita.