Ce este designul biofilic?

Design Biofilic

Ce este acest design biofilic? Mai jos va aratam moduri de a avea o casa mai ecologica in acest an!

7 moduri de a va face casa mai ecologica printr-un design biofilic

Iata cum sa aduci aerul exterior in casa pentru o sanatate mai buna

Este posibil ca termenul „design biofilic” sa nu fi auzit inca de el, dar este posibil sa va devina din ce in ce mai familiar pe masura ce devine tot mai raspandit in industriile de arhitectura si design interior. Este un concept care imbratiseaza faptul ca oamenii sunt creaturi biologice care au nevoie sa mentina o legatura cu natura.

Daca in ultimii ani v-ati imbunatatit camera de zi, cabina sau spatiul de lucru de acasa cu multe plante, nu este o noutate pentru dumneavoastra (sau pentru milioanele de alti noi parinti de plante!). De fapt, cercetarile arata ca a fi in preajma plantelor poate stimula sanatatea mentala, reduce stresul, imbunatateste somnul si ne ajuta sa ne simtim mai conectati in perioadele de izolare sociala. Destul de impresionant, nu-i asa?

Desigur, designul biofilic, numit si biofilie, incorporeaza utilizarea plantelor de apartament si a peretilor de plante vii. Dar se concentreaza, de asemenea, pe includerea unor elemente arhitecturale, cum ar fi ferestrele imense care permit vederi largi spre gradina, spatii de locuit interior-exterior, utilizarea materialelor naturale si utilizarea eficienta a resurselor si a sustenabilitatii pe toata durata de viata a cladirii.

Dar cum puteti incorpora natura in design, mai ales daca locuiti intr-un apartament sau nu va puteti permite sa construiti o casa noua sau sa va modernizati vechea locuinta?

De fapt, este mai simplu decat ar putea parea. „Poate ca oamenii nu folosesc neaparat termenul „biofilic”, dar ne cer modalitati de a aduce exteriorul inauntru”, spune Valerie Stafford, coproprietar si designer principal la Rumor Design + ReDesign din Steamboat Springs, Colorado. „Este ideea de a incuraja fluxul din peisaj in casele noastre si de a ne bucura de frumusetea naturala din jurul nostru. Este conexiunea cu exteriorul care le lipseste multora dintre noi.”

In continuare, descoperiti 7 modalitati de a face din designul biofilic o parte din propria locuinta, fie ca construiti o casa noua, fie ca va modernizati locuinta.

1) Plantati niste puieti de plante noi.

„O camera se simte pur si simplu mai primitoare cu o planta sau doua”, spune Stafford, care are clienti care solicita camere intregi construite in jurul plantelor lor, cu mese speciale, iluminat si umidificatoare. „O camera se simte vie atunci cand adaugi verdeata.”

Daca degetul dumneavoastra nu este, ahem, cel mai verde, alegeti plante de apartament rezistente care sunt mai iertatoare pentru incepatori, cum ar fi planta sarpe, pothos, monstera si pilea. Pastrati plantele mai pretentioase, cum ar fi smochinul cu frunze de vioara si ficusul, pentru cand veti capata experienta. Chiar si cultivarea ierburilor culinare pe tejgheaua din bucatarie, cu o lumina de crestere, ofera o legatura pozitiva cu natura.

2) Cautati linii moi.

Liniile rulante se simt organice si naturale. Atunci cand cumparati mobilier nou, cautati canapele si scaune mai sculpturale, care au margini rotunjite, mai degraba decat forme rigide, liniare, sugereaza Stafford. Casele noi prezinta, de asemenea, linii mai moi, cu usi arcuite si holuri curbate.

3) Optati pentru materiale naturale.

Lemnul ramane popular, cu lemnul expus pe mobilier, tavane si pereti. Exista chiar si tigla care imita aspectul lemnului, astfel incat sa o puteti folosi in locuri precum dusul. Lemnul mai nou, care foloseste un furnir de lemn de ¼ de inch, permite ca resursele naturale pretioase sa ajunga mai departe, spune Stafford.

Peretii de accent din piatra expusa sau produse din lut asemanatoare tencuielii, care nu sunt dificil de aplicat, sunt extrem de populare. Materialele naturale cu modele indraznete, cum ar fi granitul, in locul produselor fabricate, sunt, de asemenea, folosite mai frecvent.

4) Maximizati lumina naturala.

„Nimanui nu-i place sa traiasca intr-o gaura intunecata”, spune Stafford. „Aduceti acea raza de soare in interior”. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca indepartarea draperiilor grele si alegerea ferestrelor goale in camerele care nu necesita intimitate, cum ar fi un birou.

Sau instalati rulouri minimaliste care va permit sa aduceti cea mai multa lumina, dar care ofera in continuare intimitate atunci cand este nevoie. Nu uitati sa curatati ferestrele casei dvs. in mod regulat pentru a indeparta ceata care se formeaza din cauza prafului, a parului de animale si a gatitului; este o corvoada minora cu o mare rasplata.

5) Actualizati iluminatul.

Inlocuiti iluminatul invechit, fie ca este in hol, dormitor sau bucatarie. „Un iluminat nou este o modalitate simpla de a da o senzatie de prospetime unei incaperi”, spune Stafford. Adaugati straturi, astfel incat o camera sa nu aiba doar o singura sursa de lumina.

De exemplu, in bucatarie, iluminati cu lampi suspendate, lampi pentru conserve, iluminat sub dulap si lampi independente pentru un spectru complet. Dar fiti atenti la culoarea luminii, numita si temperatura, care se masoara in 6500K, 4100K si 2700K.

Este o preferinta personala, dar albul moale, sau 2700K, este o lumina calda, naturala, care este cea mai buna pentru majoritatea spatiilor de locuit.

6) Faceti un gest ecologic.

Una dintre culorile care sunt in mod constant in tendinte acum este verdele – nu un verde stralucitor, ci mai degraba nuante mai linistitoare, cum ar fi eucaliptul, feriga si verdele pamantesc, cum ar fi salvia si muschiul. Alte culori la moda care aduc interiorul inauntru sunt terra cotta, argila si diverse nuante de albastru stins.

7) Imbratisati tapetul.

Tapetul are din nou un moment de glorie, dar de data aceasta, este vorba de alegeri texturale, cum ar fi panza de iarba naturala sau matasea, spune Stafford.

Daca va face nervos (Dezvaluire completa: este nevoie de ceva munca pentru a-l indeparta atunci cand redecorati mai tarziu), optati pentru un perete de accent in loc de o camera intreaga. Sau faceti o camera de pudra pentru un impact maxim de design intr-un spatiu mic.

Picturile murale cu tematica naturala sunt o alta modalitate de a adauga un nou nivel de „wow” unei camere obosite.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *